System odpornościowy budowany jest poprzez dostarczenie organizmowi codziennie, w zdrowej, zrównoważonej diecie, ważnych substancji. Są to m.in. witaminy. W przypadku budowania odporności na różne infekcje, szczególną rolę odgrywają witaminy C, A i D. Dzięki ich obecności, ciało ma szansę się bronić przed infekcją, a także siłę na szybsze zwalczenie choroby.
Witaminy C, A, D – niezbędne w budowaniu odporności
System immunologiczny trzeba wzmacniać przez cały rok. Bardzo przydatne są w tym warzywa i owoce sezonowe. Dlatego warto cieszyć się nimi właśnie w sezonie, gdy są najzdrowsze, najtańsze i najłatwiej dostępne. Warto też pamiętać, by stawiać na produkty, które są lokalne – dzięki temu mamy pewność, że zachowały jak najwięcej substancji odżywczych, które w czasie długotrwałego transportu np. importowanych owoców czy warzyw, mogłyby ulec zniszczeniu. o dbaniu o odporność należy pamiętać przez cały rok, nie tylko w okresie jesiennym i zimowy. Wtedy może już być za późno – owoce i warzywa trzeba spożywać regularnie, by nabywać odporność.